כיצד צועדים בני אדם בעיניים פקוחות לרווחה, ולא רואים את העומד מולם? מדוע אנשים טובים גורמים רעות גדולות בלי להבין את מעשיהם?
בספר אנו מביאים, לראשונה בעברית, סקירה מקיפה של המנגנונים הפסיכולוגיים המרכזיים שיוצרים את הכשלים הקוגניטיביים הללו. הדברים מוגשים בשפה פשוטה המתאימה לכל אדם, ועם רשימת מקורות שתשרת גם אנשי מקצוע וסטודנטים. להסברים על הכשלים הקוגניטיביים מוצמדים הסברים על התפקיד שיש למערכות חינוך בטיפוחם, ולכן גם בהתפרקות הדמוקרטיה, המוסר ויכולות החשיבה של האזרחים לעתיד.
חלקו השני של הספר עוסק ברוע רדיקלי ובמוסר. על סמך ניסויים ותיעוד היסטורי, אנו מסבירים את הטענה כי אנשים רגילים עלולים לבצע רעות גדולות בלי לדעת על כך דבר. לשם כך אנו מסבירים מהו מוסר, ומראים שיש שתי יכולות אנושיות שונות שעונות להגדרה 'מוסר'. לאחר מכן אנו מראים מהי התדרדרות מוסרית וכיצד היא משבשת הן את חיי הקהילה והן את הקוגניציה של האדם הלוקה בה.
רבים מהדברים בספר נראים כמתייחסים ישירות לאירועים שהתרחשו ומתרחשים בישראל החל מאוקטובר 2023. הספר אכן נכתב מתוך תחושת אסון מתקרב ובמטרה לעכב את בואו, בדומה לכל הספרים שקדמו לו בסדרה לגדל אדם. תחושת החירום שלנו התעצמה במהלך הכתיבה, אך כתיבת הספר הושלמה כשבוע לפני ההתפרצות האלימה של שבעה באוקטובר 2023, ולכן אין לראות בדברים התייחסות ישירה לאירועים שהתרחשו לאחר מכן.
ד"ר ענת רימון אור היא מרצה לחינוך במכללה האקדמית בית ברל ובעלת מכון אור העוסק בחשיבה ביקורתית, מוסר, אכזריות וחינוך.
ד"ר יאיר בן דוד הוא סופר ומרצה לפסיכולוגיה של המוסר ופסיכולוגיה חברתית באוניברסיטת תל אביב ומכללת נתניה.
"סקירה מעניינת ומרשימה של המנגנונים הפסיכולוגיים המרכזיים שמעוותים את התפיסה האנושית. הוא מומלץ לכל אדם, ובפרט לסטודנטים להוראה ואנשי חינוך. הלוואי שיוצע כקריאת חובה בכול המכללות להוראה."
עמירם רביב, פסיכולוג חינוכי וקליני, פרופ' אמריטוס, ביה"ס למדעי הפסיכולוגיה, אוניברסיטת תל אביב.
"חלון מרתק (ורלוונטי) אל מקורות המוסר מחד ואל תופעות של אכזריות מאידך. הספר מומלץ לכל אדם החפץ להבין את התהומות אליהם עלולים בני אדם להתדרדר בלי להבין, ועל הדרכים לשמור על נפשם. הלוואי שילַמד גם בכול מוסדות החינוך."
ד"ר נגה וולף, מרצה לחינוך ולביקורת התרבות במכללה למנהל בראשון לציון.